JR EAST Design Corporation

Tokyo, Japan

JR EAST Design Corporation

Tokyo, Japan

Time filter

Source Type

Hayashi A.,JR East Design Corporation | Wada A.,Tokyo Institute of Technology | Takanashi K.,University of Tokyo | Iwasaki K.,Research and Development Center | Suzuki I.,JR East Design Corporation
Journal of Structural and Construction Engineering | Year: 2010

Response-controlled and linked structural system is suggested to over track buildings as a system with the applicability. About the example that applied response-controlled and linked structural system to an over-track building, possession performance as the building was identified by earthquake response analysis. At the same time by analysis of the maximum earthquake prescribed in design standard for railway structure, the performance was inspected as the railway structure. By an examination in a station building, vibration characteristic of an over-track building was evaluated and inspected the effectiveness of the adopted system.


Ohashi K.,Kogakuin University | Nishikawa T.,Kogakuin University | Endo T.,Shinozuka Research Institute | Fujimura T.,JR East Design Corporation
Journal of Environmental Engineering | Year: 2011

Seismic countermeasures enabling the maintenance of high-rise plumbing system functions following an earthquake were elucidated from the perspective of business continuity planning (BCP) formulation, using the Kogakuin University high-rise building in Shinjuku as a model. Recovery curves were then used to determine the location of the post-seismic operations center and the effects of seismic countermeasures on existing plumbing systems. 1) Seismic countermeasure priorities can be effectively assessed by bottleneck index (B.I.) comparisons (see Note 1), with consideration given to seismic resistance, reparability and the relative importance of individual plumbing equipment and system components. Using recovery curves, it is possible to show the plumbing system recovery process. 2) Lower-level floor systems can be used most effectively as post-seismic operations centers, as the B.I. values of the low-floor equipment and plumbing that comprise the system functions are lower than those of the mid- and high-level floor systems. 3) The number of expected days, from earthquake to recovery, of lower-level floor functionality can be shortened to 2 days by implementing seismic countermeasures for break tanks, which exhibit the highest B.I values, as shown by recovery curves exhibiting the effects of countermeasure implementation.


Kato S.,Waseda University | Tanabe S.-I.,Waseda University | Kawamata D.,Waseda University | Unno K.,Waseda University | And 5 more authors.
Indoor Air 2014 - 13th International Conference on Indoor Air Quality and Climate | Year: 2014

The purpose of this study is to evaluate the improvement of natural ventilation in railway stations. In 2011, an ecological modification was applied to Station Y to implement the first stage of the Environment-Conscious Station project. The main focus of the modification was to improve the natural ventilation performance by increasing the number of openable windows. In 2009 and 2012, field surveys under the same conditions were conducted for Station Y and questionnaires were administered for occupants to analyse the difference in thermal environment before and after the modification. As a result, a decrease in the air temperature and an increase in air velocity were confirmed. An increase in thermal comfort of the occupants was also observed. The ratings of occupants with a higher sensitivity to the increased airflow rate contributed to the increase in the thermal comfort rating. The changes induced by modification had a positive effect on thermal environment and thermal comfort.


Hayashi A.,JR East Design Corporation | Wada A.,Tokyo Institute of Technology | Iwasaki K.,East Japan Railway Company | Suzuki I.,JR East Design Corporation
Journal of Structural and Construction Engineering | Year: 2011

A new aseismatic reththrcement method for existing over-track station buildings has devised. In this method, we can reduce seismic response of the building to improve relative aseismatic performance using extension structures expanded in work for accessibility improvement carried out simultaneously. It can cut rethforcement work volume as well as reduce costs and construction time. In the model case, we evaluated aseismatic perthrmance of the building of the applicable project by response analysis. The evaluation results demonstrated that coupling with an added vibration system that has dampers demonstrates remarkable response reduction effects.


Nakamura Y.,Waseda University | Yamada Y.,Waseda University | Nakano J.,Tokai University | Sakamoto K.,JR East Group | And 3 more authors.
12th International Conference on Indoor Air Quality and Climate 2011 | Year: 2011

The field survey on station Y was conducted from August to October 2009. Railway tracks of station Y run along the moat from north to south and the platform is lower than the surrounding topography. According to the field survey, dominant outdoor wind from north and south was observed along the railway tracks. Air temperature of the wind was lower than the neighbouring urban area by 1°C in the evening, implying that cool winds in the north-south direction was blowing along the railway tracks. Wind along the railway tracks could not be introduced to the concourse efficiently because of the wall and closed windows in the north-south axis. On the other hand, these walls and windows shield the station from strong winds like typhoon. Adjustment of openings in the north-south axis would improve of thermal comfort and protect from strong winds in station Y.


Suzuki I.,JR EAST Design Corporation
IABSE Conference, Nara 2015: Elegance in Structures - Report | Year: 2015

Tokyo Station Marunouchi Building that is a huge structure, its over 330 m-long and 3-stories high brick building was completed as the central station of Tokyo about 100 years ago. Since the roof and the inside were burnt down in the W.W.2nd.1945, it had existed in a temporarily restored form. For the purpose of preservation and restoration of the building to its original appearance, isolation system was adopted. The building has a complex relative location to the nearby structures, such as the viaduct located next to the east side, and the large passage leading to underground station for using all time on center of the building. As many as 352 isolators units and with 158 oil dampers have made it possible to control the shaking of the structures and prevent contact with the neighboring viaduct. This work was carried out safely, while many passengers have been using this nation's largest terminal station every day.


Tahara Y.,JR East Design Corporation | Shimizu M.,JR East Design Corporation | Shimizu S.,JR East Design Corporation
AIJ Journal of Technology and Design | Year: 2013

Tokyo Station Marunouchi Building, designed by architect Kingo TATSUNO, was built in 1914. The building was designated as Important Cultural Property by the Government in 2003. However, the Marunouchi Building is not only a cultural property, but is indeed a full-working building that continues to be used as Station, Hotel and Art Gallery daily. Key point in design is how to keep the Authenticity and the Integrity of the building under the modern intervention for practical use.


Nakahashi Y.,JR East Design Corporation | Takagi J.,Tokyo Metroplitan University
Journal of Structural and Construction Engineering | Year: 2014

A significant number of wall-type precast reinforced concrete (WPC) residential buildings exist in Japan that were constructed more than 30 years ago but maintain good structural quality and seismic strength. In order to utilize this building stock, structural renovation is needed such as opening shear walls and addition of elevators, and seismic performance of pre and post renovation is to be evaluated. In authors' previous research, static pushover analysis models were created for standard existing WPC residential buildings under seismic load in the transverse direction. In this research, the models were extended for load in the longitudinal direction. The maximum base shear coefficient, which is defined as the ratio of lateral force to the building weight, is 0.73, and the preliminary failure mechanism is beam yielding, in addition to a limited number of beam shear failures, shear cracking of walls, and bearing failure of the vertical joints. The maximum strength and the failure mechanism calculated using an existing simple seismic performance evaluation method reasonably agreed with that obtained by the models.


Wakamura K.,JR East Design Corporation | Matsumura S.,University of Tokyo
AIJ Journal of Technology and Design | Year: 2011

On our site, I investigated wooden roof truss of Tokyo station that were built at war damage reconstruction. It became clear that the wooden roof truss is 'Modern wood truss' studied and developed in 1930-1945 age before and during World War II. In this paper, the form materials and the joining method of the wooden roof truss are made clear. In addition, it was clear about engineer who was concerned the wooden roof truss construction of Tokyo station.


Wakamura K.,JR East Design Corporation | Matsumura S.,University of Tokyo
AIJ Journal of Technology and Design | Year: 2010

Our detailed site investigation on the war damage reconstruction of the Tokyo Station, it was revealed that a lot of "Pre-Con" components were used. "Pre-Con" is the precasted concrete truss construction system developed during and after the war. In this paper, the range and the method of "Pre-Con"'s use in the war damage reconstruction are made clear. In addition, it was assumed that it was clear about introduction process and engineer who concerned with introduction.

Loading JR EAST Design Corporation collaborators
Loading JR EAST Design Corporation collaborators